Proběhlo tenisové Family Open 2021

Proběhlo tenisové Family Open 2021

Dne 13.6.2021 proběhl tradiční tenisový turnaj, nyní již 23. ročník Family Open 2021. S ohledem na posuny v jednotlivých akcích způsobených pandemií coronaviru zbyl letos jako jediný vhodný termín 13.6. na neděli. Takže se opakoval loňský rok a turnaj se konal téměř o měsíc později, než tradičně probíhal. Počasí minulého týdne bylo krásné a velmi teplé a na neděli předpovídala meteorologická služba ochlazení a možná i přeháňky, což se také částečně naplnilo.

Po pandemickém roku 2020 se již naši tenisté nemohli dočkat „normálního turnaje a bylo to znát hned na předběžně avizované účasti. Proto jsme také zvolili start turnaje na 9,00 Hodin. Přestože se předpověď počasí naplňovala a obloha byla silně zatažená, teplota nedosáhla 18 stupňů, v 8:50 se zdálo, že mnohé přihlášené toto ne příliš přívětivé počasí odradí, v 9:10 již bylo jasné, že turnaj nemůžeme odehrát tradičně ve dvou skupinách, které ve finále hrají o absolutního vítěze. Sešlo se celkem 13 párů tenistů, a protože ředitelství turnaje toto předpokládalo, účastníci byli rozděleni do dvou samostatných skupin a prakticky běžely vedle sebe dva samostatné turnaje, které byly také samostatně honorované cenami.

Tradiční Family Open tenisový turnaj je turnaj čtyřher rodinných příslušníků, či libovolně sloučených nerodinných dvojic a neprofesionálních hráčů. Hlavním cílem turnaje je především si zasoutěžit a pobavit se tenisem s přáteli a příznivci tenisu.

Účastníci turnaje  Family Open 2021

Bylo zapotřebí rozlosovat páry do dvou skupin, kdy při rozdělení se braly do úvahy také papírové předpoklady výkonnosti dvojic. Od loňského roku jsme na tomto turnaji zavedli také „bramborovou „ medaili, takže své ocenění dostává také dvojice, která na turnaji skončí jako čtvrtá.

Nakonec se vše podařilo zvládnout a turnaj byl zahájen v 9 :30 hodin. Pro skupinu 1 – „papírově silnější“ (ale zřejmě i fakticky)  byl určen kurt č. 1 a skupina 2 rozehrála své zápasy na kurtu č. 2.

 

Pro obě skupiny platila tato pravidla:

- hrálo se na vítězných 5 gamů, nutný 2 gamový rozdíl
- za stavu 5 : 5 se hraje tiebreak
- rozhoduje počet dosažených bodů - vítězství 1, prohra 0
- při shodě bodů rozhoduje vzájemný zápas 
- jinak poměr vítězných a prohraných gamů

Počasí nám nakonec přeci jen přálo, a i když bylo poměrně chladno a někteří účastníci se na kurtu i mimo něj pohybovali dá se říci v zimním oblečení, na kurtech se odehrávaly lité boje.

Ti, kteří zrovna nehráli, povzbuzovali dvojice na kurech a také měli k dispozici malé občerstvení. Pitný režim zajišťovala bečka kvalitního piva od našeho podporovatele Vítka Lanči, řečeného Vajt, za jehož podporu sportu mu tenisový oddíl vyslovuje velké poděkování. K dispozici byly také párky, káva, čaj, něco ohnivé vody a Daja připravila také pečený perník, který rychle zmizel, jako pára nad hrncem.

Tak jako i vloni, i letos se turnaje kromě tradičních účastníků objevily nové tváře – se Zdeňkem Hložánkou přišla Alice Gachová, se Slávkem Uhlířem Monika Bernatíková, S Alešm Drlíkem se účastnil Martin Genšúr, se Standou Kročou pak Radim Valenta.

Po tradičním úvodním focení účastníků turnaje byly poměrně rychle vytvořeny zbývající dvojice z volných tenistek a tenistů.  Po provedeném losování se vytvořily dvě herní skupiny.

Rozlosován í ve skupinách:

Skupina 1:

  1. Stanislav Kroča a Radim Valenta
  2. Aleš Drlík a Martin Genšúr
  3. Alena a Marek Motalovi
  4. Jarda a Tomáš Janoškovi
  5. Mirek a Mirek Hložánkovi
  6. Jana Blahutová a Petr Filipec
  7. Jiřík a Jiří Tobiášovi

Skupina 2:

  1. Monika Bernatíková a Slávek Uhlíř      
  2. Daniela Gachová a Zdeněk Hložánka
  3. Pavla Kovalová a Dája Laníková
  4. Mirka Botorová a Anička Fabrigelová
  5. Ája Kapsiová a Petr Laník
  6. Eva a Petr Kučovi

Jak je vidět, skupina 1 byla převážně mužská záležitost, doplněna pro dohodě o dva smíšené páry Alena a Marek Motalovi a Jana Blahotová s Petrem Filipcem.

Celý den probíhaly tvrdé boje, které se zvláště u skupiny 1 natáhly až do 19:30 hodin. A jak to všechno dopadlo?

Skupina 2:

  1. Eva a Petr Kučovi
  2. Mirka Botorová a Anička Fabrigelová
  3. Daniela Gachová a Zdeněk Hložánka
  4. Pavla Kovalová a Dája Laníková

Zleva: Dája Laníková Pavla Kovalová - 4. místo "Bramborka". Eva a Petr Kučovi - 1. místo "Zlatá", Anička Fabrigelová a Mirka Botorová - 2. Místo "Stříbro" . Chybí tady Zdeněk Hložánka a  Alice Gachová - 3. Místo  "Bronz" .

 

 

 

 

Skupina 1:

  1. Jiřík a Jiří Tobiášovi
  2. Mirek a Mirek Hložánkovi
  3. Jarda a Tomáš Janoškovi
  4. Jana Blahutová a Petr Filipec

Vítězné dvojice skupiny 1: Zleva doprava: Jarda a Tomáš Janoškovi - 3. místo, Jana Blahutová a Petr Filipec - 4. místo, Mirek a Mirek Hložánkovi - 2. místo a Jiří a Jiřík Tobiášovi - 1. místo

 

 

Vítězi turnaje ale jsou ale všichni zúčastněni, včetně fandících rodinných příslušníků. Byl to nádherný poněkud „mrazivý“ sportovní den.  

O tom, že výsledkové tabule, které vyrobila Mirka Bototrová jsou velice praktické a užitečné, jsem již psal minule. Mirka pro letošní rok připravila i velice vydařenou tabulku „výsledkového pavouka“, kterou jsme ale s ohledem na průběh letošního turnaje nemohli využít. Příště jej určitě již využijeme. Tak alespoň foto:

 

Bez těchto tabulí by asi náš turnaj byl nějak chudší. Takže Díky Mirko!

Turnaj pořádáme tradičně každý rok a zveme všechny zájemce o strávení příjemného sportovního dne, aby si přišli příště zasportovat, nebo jen povzbudit soutěžící.

Pokud se chcete podívat nebo si připomenout průběh turnaje, podívejte se na stránky hukvaldského tenisu, http://www.tenishukvaldy.cz/ a pak volbu Foto Galerie nebo Videa anebo přímo: 

Obrázky z turnaje viz:  Obrázky z turnaje FO 2021

Krátký sestřih videa:

Ať žije 24. ročník Family Open 2022!    

 

Petr Laník
Ředitelství turnaje